פסטיבל דוקאביב ה-27 גאה להציג 


 עשרות סרטים זוכי פרסים על דמויות פורצות דרך, מג'ון לנון, יוקו אונו ואיי וייוויי ועד טריפו וקאראווג'ו, לצד דמויות מעוררות מחלוקת – מפוטין ועד אורבן

 

  •     "עולם במאבק" מסגרת סרטים חדשה בפסטיבל 
  • פרס יד ושם למצוינות קולנועית בסרט תיעודי על השואה יוענק לאורן רודבסקי, במאי הסרט "אלי ויזל: נשמה באש" 
  •     בין האורחים מחו"ל: לוסי קון, מנהלת מחלקת הדוקו ב-BBC; אלכס שלאט, לשעבר מנהל מחלקת הדוקו בארטה; אליסה סימון, מנהלת אמנותית בפסטיבל פאלם ספרינגס ומבקרת קולנוע ב"ווראייטי", כריסטיאן ביטס, העומד בראש חברת ההפקה הגרמנית הגדולה Beetz Brothers; דייוויד טבול, במאי הסרט "פרנסואה טריפו: תסריט חיי" ועוד

 


22-31 במאי 2025

סינמטק ת"א ולוקיישנים ברחבי העיר

פסטיבל דוקאביב ה-27 יתקיים בתאריכים 31-22 במאי 2025 ויציג בכורות עולמיות, מפגשי יוצרים מהארץ ומחו"ל ואירועי תעשייה, שיתקיימו ברחבי תל אביב-יפו: סינמטק תל אביב, מוזיאון תל אביב, סוזן דלל, מגדלור, עזריאלי שרונה, ועוד.

פסטיבל דוקאביב מציג השנה תוכנית עוצמתית של סרטים תיעודיים, תוכנית המהדהדת את הרגעים הדרמטיים והטעונים ביותר של ההיסטוריה העולמית העכשווית. הסרטים בתוכנית החדשה "עולם במאבק" משקפים יחד תמונת מציאות רחבה, מפוכחת אך גם מלאת תקווה, דרך עיניהם של יוצרים ויוצרות: הם מתעדים מאבקים מול מנגנוני הכוח, על החירות והזכות לעצב עתיד אחר.

לצד סרטים מרתקים אלו, יוצגו סרטים רבים מישראל ומרחבי העולם המעניקים לנו גם מעט בריחה מהמציאות, צלילה אל העבר, מסע אל הטבע וסרטי מוזיקה שמקפיצים את הנשמה.


סרטי התחרות הבינלאומיים:

2000 מטר עד אנדריבקה בבימויו של מסטיסלב צ'רנוב ("20 ימים במריופול"), זוכה האוסקר וציון לשבח לסרט הבינלאומי בדוקאביב 2023, על פלוגה אוקראינית שיוצאת לשחרר כפר מידי הפולשים הרוסיים; אחר צהריים של התבודדות, זוכה הפרס הגדול בפסטיבל סן סבסטיאן, בו במאי הקולנוע אלברט סרה מלווה מקרוב את חייו של מטאדור פעיל בזירה ומחוצה לה; גיטרת הפלמנקו של יראי קורטס, מסע מוזיקלי מרגש בעקבות זיכרונות ילדות וסודות משפחתיים – שיר הלל סוחף ומסוגנן לתרבות הצוענית, לרגש החשוף ולקצב הסוער של הפלמנקו; ויקטור, אודיסאה חושית וחווייתית הנכנסת לראשו ולתודעתו של ויקטור, שאינו שומע מגיל חמש – צלם סטילס שרוצה להילחם עבור אוקראינה; חוק האבן בבימויה של דנאי אילון, דוקו שנכנס לעובי ולעומק החומר שממנו נבנתה העיר ירושלים, המהווה עדות לתפקיד הפיזי והאידאולוגי שהאדריכלות ממלאת בסכסוך; הטלוויזיה השוודית מציגה: ישראל-פלסטין, 1989-1958 – בנבכי הארכיון של הטלוויזיה השוודית מתגלה אוצר בלום: תמונה מורכבת, מרתקת ועגומה אודות הגורמים המניעים ואלה שרק משמשים כניצבים באם כל הקונפליקטים – הסכסוך הישראלי-פלסטיני; לאחוז בליאת, הסרט הפותח של הפסטיבל, סרטו של הבמאי האמריקאי ברנדון קריימר, זוכה פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר בפסטיבל ברלין האחרון – תיעוד אינטימי ומלא תקווה של בני משפחתה של ליאת אצילי, החיים מדקה לדקה עד לשחרורה מהשבי ותוך כדי כך מתמודדים, כל אחד בדרכו, עם מורכבות עתיד המדינה ביום שאחרי; מגרש ביתי, בין סראייבו לאמסטרדם, רוקמת הבמאית דיוקן משפחתי מעורר הזדהות על הגירה וגעגוע; מכונת הזהב המופלאה, על כורה זהב עם בעיות בריאות שלא יכול להרשות לעצמו לפרוש, ובנו אשר מחליט לבנות מכונה שתקנה להם עתיד טוב יותר; סנט דמיאן מבית חולים פסיכיאטרי בפולין לרחובות רומא, דמיאן צולל אל התוהו ובוהו של חיי הרחוב בתחנת טרמיני; פסטורליה אמריקאית, תיעוד מעמיק של המאבק בתוך קהילה בפנסילבניה סביב עתיד מערכת החינוך הציבורית; שיר הערש של אבא, כשהוא רדוף אובדן ומראות אימה, סרגיי שב הביתה ונדרש לתפקד כאיש משפחה ולתקשר מחדש עם סביבתו.

 

תוכנית המוזיקה:

גוגוש – אש בוערת המהפכה באיראן קטעה באחת את הקריירה המצליחה של זמרת הפופ ואייקון התרבות, עד לקאמבק בלתי צפוי. סיפורה המרגש של גוגוש, שהפכה לקול של התנגדות ולסמל של תקווה; ג'ון ויוקו: אחד לאחד ניו יורק של 1972, ג'ון ויוקו בעידן סוער. הסרט, המתמקד בקונצרט הצדקה "אחד לאחד" לילדים בעלי צרכים מיוחדים, כולל ארכיונים שלא נראו, סרטי וידאו ביתיים וקטעי וידאו משוחזרים. ג'ניס איאן: שוברת שתיקה על זמרת הפולק שפרצה בגיל 13 עם שירים מקוריים ונועזים וקול יפהפה ומעורר השראה עבור דור שלם של נשים בסבנטיז; פייבמנטס, דוקו על מופע איחוד מתערבב במחזמר, ביופיק הוליוודי ופתיחת תערוכה – פרויקט קונספט המוקדש ללהקת האינדי האלטרנטיבית מהניינטיז מתפתח בכיוונים בלתי צפויים ומספק רוקומנטרי שכמותו לא ראיתם. 

בין סרטי האמנות והתרבות:

האופרה הראשונה של איי וייוויי, בעבודת הבכורה של האמן והאקטיביסט איי וייוויי כבמאי אופרה הוא רוצה לחבר את פוצ'יני לפוליטיקה העכשווית; אני מרטין פאר, מסע מצחיק, צבעוני וקצבי ברחבי בריטניה בעקבות יצירותיו של מי שמתעד אותה באדיקות מאז שנות ה-70; ארט ספיגלמן: אסון הוא המוזה שלי, דיוקן מקיף ומרתק על חייו ויצירתו של מי שעשה מהפכה בעולם הקומיקס עם יצירתו "מאוס", ומאז ועד היום מאייר בחדות ובחוד מכחולו עמדה מוסרית והומניסטית ללא פשרות; טום בראון: האיש שתופר חלומות, דיוקן של מעצב האופנה, שבגרסתו הפכה חליפת העסקים האפורה והשמרנית לפריט נועז הכובש את מסלולי התצוגות העולמיים; מחול ארבע העונות, יצירה אנרגטית ומפעימה המשלבת את היצירה של אנטוניו ויוואלדי עם החידוש של מקס ריכטר, שישה כוריאוגרפים ידועים ושמונה רקדנים וירטואוזיים ל"ארבע העונות" של מוזיקה, טבע וסערת רגשות וגופים; מכתב אהבה לקולנוע, הקולנוען הצרפתי ארנו דפלשן חוגג את בתי הקולנוע ואת הקסם שבחוויית הצפייה; סליפר – הקאראווג'ו האבוד ציור שמתגלה לפתע במדריד מעורר סערה חובקת עולם כשמתרבים הסימנים לזהותו של הצייר; פרנסואה טריפו: תסריט חיי, הפרויקט האוטוביוגרפי שלא הספיק להשלים בימי חייו נרקם במלאכת מחשבת פיוטית המחברת מכתבים, תצלומים משפחתיים וסצנות מסרטיו; הצרה עם מר דודל, מאחורי השרבוטים המתוקים שהפכו אותו לאמן בעל שם עולמי, נחשף דיוקנו המורכב של מר דודל, שנקרע בין הצורך הפרוע ביצירה ובין תהומות נפשו.

בין סרטי הפנורמה:

האוקיינוס הוא הבית, משפחה שווייצרית בת שמונה נפשות הגשימה את החלום – להפליג ברחבי העולם, להרגיש חלק מהטבע ולעזור להציל אותו. אך גם האידיליה עתידה להיתקל בגלים הגבוהים של המציאות; אנטידוט, על עיתונאי-חוקר וחושף שחיתויות המתמודדים עם ההשלכות המסוכנות של מאמציהם האמיצים לחשוף את האמת על חיסול יריביו הפוליטיים של ולדימיר פוטין; בית הספר של הטבע, מסע חניכה והתבגרות דרך התגברות המתרחש בלב היופי הפראי של הטבע הארקטי; גבירתי הנשיאה, דיוקן אינטימי של הנשיאה הראשונה של סלובקיה, זוזנה צ'אפוטובה, שניסתה להביא גישה אנושית לשדה הפוליטי הכוחני והגברי המסורתי; היינו פה ונישאר, אמונה עמוקה ומשבר האקלים מתנגשים כאשר תושבי אי ניצבים מול איום קיומי על ביתם; ונוס אקסטרווגנזה, העוסק בפתיחת תיק הרצח של ונוס – האייקון הקווירי ואגדת הנשפים; מכונת הכתיבה וכאבי ראש אחרים, תיקון חפצים כחלק מתהליך ריפוי, דרך הפריזמה האנושית, החמה והרגישה של ניקולא פיליבר; מקושרים, על יזם טכנולוגיה אמריקני ומדען סובייטי בכיר לשעבר, שהפך לפילנתרופ ולמתנגד משטר, המהדהדים בסיפור חייהם המרתק זיכרונות מעתות שלום, כשברקע נשמעים הדיה של המלחמה הבאה; פלמינגו, המאמץ הקולקטיבי להישרדות ולהתרבות בחופים הלבנים והבוציים של חצי האי יוקטן, המקום אליו שבים עופות הפלמינגו הזקורים והוורדרדים דור אחר דור, מעולם לא נראה ונשמע כה יפהפה, מעורר מחשבה ומשובב נפש. 

בין סרטי תחרות מעבר למסך ע"ש אילנה צור:

אבא, דוקומנטריסטית חוקרת מקבלת מאביה, מהגר עבודה באיטליה, הודעת וידאו שבה הוא חושף חבלות על זרועותיו. מסעה לחשוף את התעללות מעסיקו פותח פצעי עבר במשפחתה שלה; דמוקרטיה אפלה, דוקו-פוליטי מסעיר ורלוונטי על שלוש נשים אמיצות – חברת פרלמנט, עיתונאית ואקטיביסטית – המקדישות את כל מרצן עבור מטרה אחת: מלחמה נגד השחיתות ולמען החופש בארצן, הונגריה; כמעט משפחה, חמישה צעירים יושבים סביב שולחן אוכל. במקום "אמא" ו"אבא", הם אומרים "גברת וגנר" ו"אדון גרקה". בין אהבה כמעט-משפחתית לבירוקרטיה של שירותי הרווחה, המדריכים ממלאים עבור הילדים את מה שחסר להם – בית; לירות בקולו של החופש, מספר נשים אפגניות יוצאות למחות בראש חוצות על חירותן ועתידן נגד הטרור שמפעיל שלטון הטאליבן; מר אף אחד נגד פוטין, תיעוד טרגי-קומי מטלטל של מורה אמיץ מרוסיה החושף בסתר כיצד המערכת מעצבת ומכפיפה, באמצעות תעמולה לאומנית אגרסיבית, את אמצעי הנשק האולטימטיבי שלה למלחמה נצחית: הילדים.

בין סרטי תחרות עומק שדה:

זיכרונות מוארים, דרך מצלמות ישנות, אוסף תמונות נשכח ופיסות זיכרון, משלים הבמאי את החתיכות החסרות באלבום המשפחתי, וחושף כרוניקה של קשרים מורכבים העוברים בתורשה; צופים דוממים, נראה שבכפר הזה הזמן עומד מלכת, אך מתחת לפני השטח נגלה לפנינו עולם מסתורי של רוחות רפאים, אמונות טפלות וכשפים; תחושה של אלימות, ארכיונים וצילומים עכשוויים מתלכדים למסה פיוטית ועשירה הבוחנת כיצד הסנטימנט האנטי-קומוניסטי בדרום קוריאה נבנה דרך דימויים ואדריכלות.


בתחרות הסרטים הקצרים, בה הזוכים כשירים באופן אוטומטי להגיש את מועמדותם לאוסקר, יוקרנו הסרטים:

איש, מתוך חומות בית הסוהר, קבוצת אסירים כותבת סצנות על "איש"; הבחור שחתכו לו, ברית מילה שהשתבשה כהזדמנות מכאיבה וגם מצחיקה מאוד להרהר בהגירה, גבריות וחריגות; הגברת של המעלית, דיוקן טרגי-קומי של אישה מבוגרת המנהלת מעלית נוסעים בבניין דירות ישן בטביליסי; הדוד שלי, לשק, דיוקן אינטימי על אהבתו יוצאת הדופן של בן לאמו הגוססת וההקרבה שהיא גובה ממנו; זרות מושלמת, על שלושה חמורים מגלים מצפה כוכבים נטוש ודרכו את היקום כולו; טראפסטארז, שלושה צעירים מעיירה קטנה אשר חולמים להפוך לדבר הגדול הבא במוזיקת הטראפ; מה שדורש תיקון, צעיר סיני רדוף אשמה מתעד את נסיונותיהן הרוחניים של אמו וסבתו לשנות את מי שהוא; סבתא מתה וזה ממש בסדר, נכד מסדר לסבתו גרנד פינאלה, חגיגה של פרידה מהחיים שהיא הכל חוץ מסרט עצוב; ראית פעם מישהי רזה יותר ממני? סיפורן של שתי אחיות ונשמות תאומות, ודיאטה משותפת בקיץ אחד שנראתה כמו אתגר מהנה; שושלת דמים, הסכסוך האנושי כפי שהוא מגולם בגורלו של ביזון אחד שניצב בצד הלא נכון של החומה.

 

 בין האירועים שיתקיימו בפסטיבל:

דוקאביב X סוזן דלל  – הקרנה תחת כיפת השמיים
מחול ארבע העונות  (צרפת / בלגיה / גרמניה, 2025)
"ארבע העונות" של ויוואלדי ביצירה אנרגטית ומפעימה של מוזיקה, טבע וסערת רגשות
ראשון | 25.5 | 20:30 | מרכז סוזן דלל, יחיאלי 5, תל אביב יפו

פאנל בשיתוף מכון ון ליר סביב הסרט "חוק האבן" של הבמאית דנאי אילון
את הדיון ינחה ד"ר מריק שטרן, גיאוגרף עירוני-פוליטי ממכון ון ליר בירושלים, וישתתפו בו דנאי אילון, במאית הסרט, פרופ‘ אלונה נצן-שיפטן וד"ר אחמד חרוף

לאחר ההקרנה ייערך דיון בשיתוף מכון ון ליר בירושלים, שיעסוק בהשלכות ארוכות הטווח של תהליכים אלה על חייהם של יהודים ופלסטינים בירושלים, ובהיבטים נוספים של פיתוח המרחב העירוני וחיי היומיום בו.
שלישי | 27.5 | 16:00 | סינמטק 2

 

פרס יד ושם -"אלי ויזל: נשמה באש"
דוקאביב ויד ושם יעניקו זו השנה הרביעית את פרס יד ושם למצוינות קולנועית בסרט תיעודי על השואה. הפרס בשווי 3,000 דולר יוענק לאורן רודבסקי, במאי הסרט "אלי ויזל: נשמה באש".

נימוקי ועדת הפרס:

הסרט מציע מבט אינטימי המחדש קווים לדמותו, הגותו ותובנותיו של הפילוסוף וניצול השואה אלי ויזל – סופר יהודי צרפתי-אמריקאי, עיתונאי, אינטלקטואל, יליד סיגט, רומניה. ויזל, חתן פרס נובל לשלום (1986), הוא בין האישים שהתמודדו עם הצורך לנסח את טראומת השואה, והוא הקדיש את חייו להנצחת זכרה. הוא מוכר כמגדלור של ערכים אנושיים אוניברסליים והוא סמל לעוצמת רוח האדם.

השואה בהגותו של ויזל מופיעה בסרט כמנוע המחולל אשמה, אך גם כמנוע לפעולה ולמחויבות לכתוב את מילותיהם של אילו שאינם יכולים עוד להעיד ולספר. השואה אתגרה את זהותו ואת יחסו ליהדות, לאלוהים, למסורת ולקיום מצוות – ערכים אליהם היה מחויב כל חייו, ושאותם הוא מצווה "במכתב אחרון” שנמסר לבנו לאחר מותו.

באמצעות גישה בלעדית לארכיונים המשפחתיים והאישיים של ויזל, לעדויות ולראיונות, בהם ראיונות נדירים עם אשתו ובנו, מצליח סרטו של רודבסקי לשקף את הדילמות המוסריות עמן התמודד ויזל לאורך חייו ולעורר שאלות עמוקות הנוגעות לאמונה, צדק ואנושיות. השימוש בחלומות, התנועה בין האישי להיסטורי, והתיעוד העשיר של אלי ויזל בקולו ובמילותיו הרהוטות בתקופות שונות בחייו – כל אלה הופכים את הסרט למשמעותי, פואטי ומרגש.

שלישי | 27.5 | 19:15 | סינמטק 1

פסטיבל דוקאביב מתארח בסינמה מגדלור לערב הקרנה תחת כיפת השמיים
הקרנת הסרט פלמינגו (מקסיקו 2024, 83 דקות)
שלישי | 27.5 | סינמה מגדלור | 20:30 

להציל את חיות הבית – כאן חינוכית
הקרנת טרום בכורה חגיגית לשני פרקים מהעונה החדשה של הסדרה התיעודית. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם צוות הווטרינרים מבית החולים והבעלים של חיות הבית המשתתפות בפרקים, וגם חיות הבית עצמן יגיעו לליטוף (עדין) ויחלקו תמונות וחתימות.
שבת | 31.5 | 10:00 | סינמטק 3

דוקאביב X עזריאלי שרונה שני אירועי הקרנה וכיתות אמן:
אני מרטין פאר | כיתת אמן עם אלכס פרפורי

מסע קליל וקצבי ברחבי אנגליה דרך מבטו הייחודי של הצלם שהציב מראה לתרבות הצריכה.
לאחר ההקרנה – אלכס פרפורי, צלמת רחוב, תתחקה אחר הצלמים שהשפיעו על מרטין פאר – שהעניק השראה לדור שלם, כולל לה עצמה.
ראשון | 25.5 | 19:00

הצרה עם מר דודל | BINSKY מצייר על הקירות
מאחורי השרבוטים המתוקים שהפכו אותו לאמן בעל שם עולמי, נחשף דיוקנו המורכב של מר דודל, שנקרע בין הצורך הפרוע ביצירה ובין תהומות נפשו.
בנוסף להקרנה יוצג ציור קיר של אמן הדודל הישראלי BINSKY, אשר יתבצע בלייב לעיני הצופים.
שלישי | 27.5 | 19:00

הקרנות במוזיאון תל אביב
הקרנת מיטב הסרטים הדוקומנטריים העוסקים באמנות, עיצוב ותרבות.
בחלק מהסרטים תיערך לפני ההקרנה הרצאה קצרה מאת אוצרי המוזיאון.

10:00 | ארט ספיגלמן: אסון הוא המוזה שלי
13:00 | Know Hope
15:15 | קישקה: מספר את עצמי
17:30 | השלל – הקדמה מאת ד"ר שיר כוכבי, המחלקה לאמנות יהודית, בר אילן, אגף החינוך לאמנות, מוזיאון תל אביב לאמנות.
20:15 | סליפר – הקאראווג'ו האבוד – הקדמה מאת גלית לנדאו אפשטיין, אוצרת לפרויקטים מיוחדים, מוזיאון תל אביב לאמנות.
שבת | 31.5 | החל מהשעה 10:00 לאורך כל היום | אולם אסיא, מוזיאון תל אביב, שאול המלך 27, תל אביב יפו

 

 

DOC LAB TLV – הצגת פרויקטים
מעבדת הראף-קאט של דוקאביב והקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה בתמיכת מפעל הפיס מציעה ייעוץ מקצועי וחניכה עם מנטורים בכירים בינלאומיים לפרויקטים דוקומנטריים שנמצאים בעריכה בשלב ראף-קאט. בתום המעבדה יוענק לפרויקט שייבחר על ידי צוות המנטורים פרס כספי בסך 5,000 ש"ח באדיבות קבוצת ברוש נדל"ן. הקהל מוזמן ליומה הראשון של המעבדה – פרזנטציות ודיון בפרויקטים הנבחרים.
ראשון | 25.5 | 12:00 | סינמטק 5

 

חברי ועדת הלקטורה הבכירים בתוכנית הבינלאומית:
מיכל ויץ, המנהלת האמנותית של פסטיבל דוקאביב; טל ארדיטי, ד"ר ניר פרבר, ד"ר לליב מלמד, קרין ריבקינד סגל, ענת נטל, מנהלת התוכנית של הפסטיבל.

 

דילוג לתוכן