פסטיבל דוקאביב ה-24 חושף מבחר סרטים ואירועים

מהתוכנית הבינלאומית


סרטים של במאים ובמאיות גדולים, אורחי הפסטיבל ותוכנית סרטי המוזיקה הם חלק ממה שמחכה לכם בפסטיבל

פסטיבל דוקאביב ה-24 גאה להכריז על מיטב הסרטים שיוקרנו בפסטיבל ועל אירועים מיוחדים ואורחים בינלאומיים נבחרים. הפסטיבל יתקיים בין 26 במאי ל-5 ביוני. תוכנית הפסטיבל המלאה תיחשף ב-2 במאי עם פתיחת מכירת הכרטיסים.

בפסטיבל ייערכו בכורות עולמיות, תוכניות מחווה, מפגשי יוצרים מהארץ ומחו"ל ואירועי תעשייה, שיתקיימו ברחבי תל אביב-יפו: סינמטק תל אביב, מוזיאון תל אביב, בית רומנו וכן אונליין באתר הפסטיבל. השנה יתארח דוקאביב לראשונה במגדלור, בהקרנת חוץ על שפך הירקון ומול הים.


אורחי הפסטיבל וסרטים של במאיות ובמאים גדולים

בפסטיבל יוקרנו סרטיהם של במאיות ובמאים דוקומנטריים גדולים אשר חלקם יתארחו בפסטיבל. ביניהם הבמאי האיטלקי יורי אנקראני שיתארח עם סרטו המדובר אטלנטיס ויערוך סדנת אמן על עבודתו הייחודית אשר נעה בין תיעוד לבדיון; צמד הבמאיות ג'ולי כהן ובטסי ווסט (RBG) יתארחו בפסטיבל עם שלושה מסרטיהן האחרונים העוסקים בנשים משפיעות וגדולות מהחיים כמו חברת הקונגרס האמריקאית גבי גיפורדס, פולי מארי, האקטיביסטית והמשוררת השחורה הא-בינארית שבין היתר השפיעה על רות ביידר גינסבורג, והשפית הנודעת ג'וליה צ'יילד; הבמאי הפולני פאבל לוזינסקי יתארח עם סרטו שובה הלב ולהיט הפסטיבלים סרט מרפסת; הבמאית האמריקאית נינה מנקס תגיע להציג את סרטה שטיפת מוח: סקס-מצלמה-כוח העוסק באופן שבו המנגנון הקולנועי מעצב את תודעת הצופים; הבמאית האוסטרית רות בקרמן תשוב לפסטיבל עם סרט פרובוקטיבי בו היא מזמינה אל ספת הליהוק מועמדים לסרט המבוסס על טקסט פורנוגרפי ידוע – מוצנבאכר; הבמאי הברזילאי קארים איינוז בסרט מסע גילוי עצמי פיוטי ומפתיע לאלג'יריה בה נולד וגדל אביו; סרגיי לוזניצה יקרין בפסטיבל את סרטו מר לנדסברגיס זוכה פסטיבל אידפא, אפוס היסטורי על המהלכים שהובילו לעצמאות ליטא מברה"מ בהנהגתו של מנהיג תנועת הרפורמה הכריזמטי; עוד יוקרן מבשלים ללא גבולות, סרטו של רון הווארד על השף חוזה אנדרס שיוצא לשטח לבשל ולספק מזון לנפגעי אסונות בעולם; הבמאית הסינית-קוריאנית-אמריקאית כריסטין צ׳וי חוזרת לסרט שצילמה ב-1989 על מנהיגי מחאת הסטודנטים בכיכר טיין-אן-מן בסרט הגולים. בפסטיבל יוקרן גם סרטה מ-1987 שהיה מועמד לאוסקר מי הרג את וינסנט צ'ין?; בתחרות הקצרים הבינלאומית שהזוכה בה כשיר להתמודד לאוסקר האמריקאי יוקרנו, בין השאר, סרטים של הבמאים ג'פאר פנהי, צאי מינג ליאנג, וג'יי רוזנבלט.

דוקאביב והאגודה לזכויות האזרח

דוקאביב גאה להציג שיתוף פעולה ייחודי וראשון עם האגודה לזכויות האזרח – ארגון זכויות האדם הגדול, הוותיק והמוביל בישראל – שמציינת השנה חמישים שנות פעילות. לאורך השנים רשמה האגודה שורה של הישגים ששינו את פני החברה בישראל מקצה לקצה, והובילה את המאבק להגנה ולקידום זכויות האדם והדמוקרטיה בישראל. במסגרת שיתוף הפעולה יוקרנו שלל סרטים העוסקים בזכויות אדם ואזרח ויתקיימו מספר אירועים ופאנלים סביב סרטים מרכזיים ואורחי הפסטיבל החשובים, ביניהם נבלני, שמי הוא פולי מארי וגבי גיפורדס לא מרימה ידיים.
נועה סתת, מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח: "שיתוף הפעולה והחיבור עם פסטיבל "דוקאביב" לציון יובל פעילות לאגודה לזכויות האזרח הוא טבעי ומרגש מאוד עבורנו. הקולנוע התיעודי מאפשר לצופים מגע ישיר ומרתק עם אוכלוסיות שנפגעות מחוסר שוויון, מגזענות ומאי צדק, וממחיש את חשיבותו של המאבק ארוך השנים, אך החשוב מאין כמותו, למען זכויות האדם".

פרס יד ושם

לראשונה דוקאביב ויד ושם יעניקו את "פרס יד ושם למצוינות קולנועית בסרט תיעודי על השואה". הפרס בשווי 3,000 דולר יוענק לסרטה של בינאנקה סטיגטר, שלוש דקות בהפקתם של הבמאי זוכה הפרסים סטיב מקווין ופלור אונרסט ועם קריינות של הלנה בונהם קרטר. מהנימוקים לבחירת הסרט – "הסרט המדיטטיבי והעשיר ויזואלית ונרטיבית, מביא את שלוש הדקות הנשכחות שצולמו ב 1939 בעיירה הפולנית נסיאלסק ומקים אותן לתחייה, בזכות תחקיר מקיף ומעמיק בשאלות של נסיבות הפקתן. הסרט מספר את סיפורה של העיירה ותושביה היהודים ממגוון זרמים, שחיו זה לצד זה, והוא נותן שם וקול לחלק מהמצולמים". הפרס יוענק במהלך הפסטיבל באירוע מיוחד, בו יוקרן הסרט בנוכחות היוצרים.

זרקור על אוקראינה

דוקאביב מציג זרקור על אוקראינה, תוכנית מיוחדת שבה יוקרנו מבחר סרטים מאוקראינה ועל אוקראינה. בין הסרטים המשובחים שיוקרנו: שוחות של הבמאי והכתב הצבאי הצרפתי לו בירו, שבילה חודשים בשוחות עם חיילי אוקראינה, כשבאוויר ריחפה המלחמה גם כשעדיין הייתה, לכאורה, הפסקת אש. בירו יהיה אורח הפסטיבל; בית עשוי קוצים, סרטו כובש הלב של סימון לרנג וילמונט על בית מחסה זמני לילדים שמציאות החיים באוקראינה פוררה את משפחותיהם. סרטו הקודם, כלבים נובחים רחוק, זוכה דוקאביב 2018, עסק גם הוא בילדים באוקראינה בצל המלחמה והיה מועמד לאוסקר; האינסוף על פי פלוריאן – כשיצירתו האדריכלית הנודעת "הצלחת המעופפת" בלבה של קייב עומדת בסכנה, פלוריאן יורייב בן ה-90 יוצא למלחמה, סרטו של אולכסיי רדינסקי; והסרט זיכרון חמקמק על זיכרונו של צלם הקולנוע האוקראיני לאוניד בורלקה, ההולך ונעלם, ועל נכדו הבמאי איגור איונקו שמנסה לפענח את צילומיו המתפוררים.

סרטי מוזיקה בדוקאביב

בתוכנית המוזיקה יוקרנו השנה הסרטים הבאים: Meet Me in the Bathroom, סרטם של דילן סאות'רן וויל לאבלייס על העידן הרומנטי האחרון של הרוקנרול, כשהסטרוֹקס, אל-סי-די סאונדסיסטם, Yeah Yeah Yeahs ואינטרפול ששינו את פני העיר ניו יורק וחוללו מהפכה מוזיקלית-תרבותית עולמית; Nothing Compares, מבט מעמיק ואינטימי בחייה, יצירתה, מאבקיה הפוליטיים והמחאה של שינייד אוקונור; סרטו של הצלם אד לכמן, שירים לדרלה (1990), המתעד את המופע החד-פעמי והאינטימי של לו ריד וג׳ון קייל, בשחזור דיגיטלי יוצא דופן באיכותו; סזאריה אבורה, סיפור חייה רב התהפוכות של "הדיווה היחפה" שריגשה מיליונים בעולם; הסיפור של סימנדה על הקאמבק המפתיע של הלהקה המשפיעה; שירה מלאכותית, סרטם של סבסטיאן פרדו ורייל רוש-דקטר בו חברי הרכב הדאנס-פופ האמריקאי YACHT עורכים ניסוי נועז ומפקידים את יצירת אלבומם בידי בינה מלאכותית; אהבה, כסף, מוות: מוזיקה טורקית בגרמניה על הגלגולים האמנותיים, החברתיים והפוליטיים שעברו על סצינת המוזיקה הטורקית בגרמניה; ומועדון האלמונים שמלווה את הסינגר-סונגרייטר האוסטרלית קורטני ברנט על הבמה ומאחוריה, בליווי יומן קולי אישי שהקליטה במשך שלוש שנים; והמורשת של שטוקהאוזן של הבמאית אוקה הוכנדייק, על המלחין הגרמני הטוטאלי והפקת האופרה שלו "ליכט" באמסטרדם.